#GirlsCan - Meisjes en vrouwen in de watersport

Recente cijfers tonen aan dat er binnen de watersportsector slechts 29% vrouwelijke sportsters en coaches zijn en amper 17% een bestuursfunctie opnemen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Met de #GirlsCan-campagne willen we meer meisjes en vrouwen laten sporten en hen actiever betrekken als trainer en bestuurder binnen sportclubs. Hiervoor organiseren onze clubs verschillende initiatieven, zodat meisjes en vrouwen kunnen kennismaken met de wind en watersport. 

 

                                                           

De #GirlsCan-activiteiten

Duik in een dag vol plezier! Zeilen, surfen of yoga op een SUP-plank? Ontdek het aanbod hieronder. Na een geslaagde #GirlsCan-editie in 2023, organiseren onze clubs ook dit jaar een tal van leuke, toegankelijke en variërende initiatieven zodat vrouwen opnieuw kunnen proeven van watersport.
 
Scroll hieronder of bekijk hier

 


 

Wil je op de hoogte blijven van deze evenementen? Leuke verhalen horen van andere vrouwen? Schrijf je dan in voor de #GirlsCan nieuwsbrief.

 

 

#Girlpower in het windsurfen
 


© Fishbowl Diaries

Sol Degrieck, een 14-jarig windsurf-fenomeen, heeft bewezen dat meisjes alles kunnen bereiken in de watersport. Met haar derde plaats op het wereldkampioenschap wave windsurfen 2024 in Chili heeft ze niet alleen volwassen surfers verslagen, maar ook laten zien wat mogelijk is als je talent en doorzettingsvermogen combineert.

Bij de #GirlsCan-campagne vieren we rolmodellen zoals Sol. Haar succes moedigt andere meisjes en vrouwen aan om de watersport te ontdekken, zowel als deelnemer als coach of bestuurder. Met voorbeelden zoals Sol bewijzen we dat de watersport klaar is voor meer vrouwelijke energie.

Je laten inspireren door Sol?

Beluister haar radioreportage

Lees een artikel

Bekijk een video

 

#Girlpower in topsport zeilen
In het topsportteam van WWSV zit veel vrouwelijk zeiltalent. De zeilsters Emma Plasschaert, Isaura Maenhaut en Anouk Geurts vertegenwoordigen ons land dit jaar op de Olympische Spelen. Emma Plasschaert is het jaar 2024 goed begonnen met het behalen van een bronzen medaille op het Wereldkampioenschap zeilen in Argentinië. 
Volg hun pad naar de Olympische Spelen op ons topsportkanaal op Instagram.

 

 

De voordelen van watersport                    
 

 


© Maarten Van De Velde

Waarom dit initiatief?

 

Foto Emma Plasschaert
                                                                                    © Helen Galli

Recente cijfers tonen aan dat er binnen de watersportsector slechts 29% vrouwelijke sportsters en coaches zijn en amper 17% een bestuursfunctie opnemen. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! De minister investeert 1 miljoen euro in 11 projecten van sportfederaties die gericht zijn op meisjes en vrouwen. De bedoeling is om deze meer en langer te laten sporten en om ze vaker als trainer of bestuurder te betrekken bij de clubs. “We willen zoveel mogelijk Vlamingen aan het sporten krijgen en we doen extra inspanningen voor meisjes en vrouwen”, zegt Minister van Sport Ben Weyts. “Sport is geen mannenwereldje: het is voor iedereen."

 

 

Partners

 

Dit project wordt ondersteund en mogelijk gemaakt dankzij volgende partners:
 

Logo SportVlaanderen                      Logo ThinkPink