Antwerprace 2021 – fijn om terug te racen op de Schelde
Deelnemers en organisatoren keken met bang hart naar de voorspellingen van de 33ste editie van de Antwerprace. Nog maar eens leek de wind forfait te gaan geven maar om 10.45 uur konden de eerste vloten op gang geschoten worden in Breskens en Terneuzen. Nog met een flinke tegenstroom zodat de pin-end en de verplichte slag richting de plaat zich opdrong. Meteen een mooie start voor de CR2-IRC 2 vloot. De latere starten zorgden voor meer animo met maar liefst twee algemene terugroepen -  een vrij uniek gegeven in de Antwerprace, en dit met tegenstroom.
Ondanks de voorspellingen stond er toch een licht briesje en konden de deelnemers, geholpen door de stroom, beginnen aan een lang kruisrak. Dit maakte het tactisch interessanter maar de te zeilen afstand werd veel langer dan de respectievelijk 34 en 43 mijl. Op geen enkel moment in de race zat een er dragende wind in, behalve als je een merkteken overslaat. Iets wat je elk jaar weer ziet gebeuren in de Antwerprace, allicht niet altijd ter kwader trouw.  

Moeilijke beslissingen voor de organisatie.
Naarmate de tijd verstreek moest ook de wedstrijdorganisatie zijn planning bijstellen. Het was duidelijk dat het gros van de vloot de Antwerpse kaaien nooit op tijd zou halen. Vervelend voor de sluis op Linkeroever maar vooral, als het tij keerde haalden de zeilers Antwerpen zeker niet. Uiteindelijk werd de finish voor de vloot vanuit Terneuzen bij boei 99 gelegd. De finish voor de vloot uit Breskens bij boei 85A. Uiteindelijk zou Zeppos (BEL181 – CR 6) om 18u41 als laatste de finish bereiken. De doorzetters winnen! Velen hadden dan al opgegeven omdat ze vreesden te laat in Antwerpen aan te komen en die beslissing kwam soms te vroeg. Never give up.
 
Fijne aankomst in Antwerpen!
De line honours dit jaar waren voor Samantaga (BEL4528), de Swan 45 van Philippe Moortgat die de vloot bij de finish tracteerde op lekkere Vedett-biertjes. Het wachten aan de sluis van Linkeroever verliep heel hoffelijk en het team van de jachthaven verrichtte een prachtige job. Heel vriendelijk en met een grote groep medewerkers. Daarna verzamelden de zeilers voor het grote scherm met de beelden van de dag waar de winnaars afgeroepen werden. Daarna zwermde de grote groep hongerige zeilers uit naar de gedekte tafels in diverse clubs. Geen kwaad woord over deze editie – er werd knap werk geleverd door de werkgroep “Antwerprace”. Voeg daarbij de schitterende en vriendelijke begeleiding van de diverse overheden die deze wedstrijd mogelijk maakten.
 
Open Noordzeekampioenschap beslecht!
De Antwerprace was dit jaar tevens de laatste manche uit een helaas weerom onthoofd Indumar ONZK 2021. Toch stonden de posities nog niet helemaal vast en moest de leiders nog aan de bak. In het bijzonder in IRC 1-2 waar het trio X-Bie (Koen Cleeren Xp33) nog strijd moest leveren met Njord (Geert Orbie/Paul Jonckheere A35) en Il Corvo (Astrid De Vin JPK11.80). X-Bie won de Antwerp Race in zijn klasse en is winnaar ONZK 2021.
In IRC 3 was het pleit al beslecht voor de Antwerp Race - Zarafa (Iwan Vermeirsch/Brita Van Rossum HOD 35) is de eindwinnaar. Voor Tasman (Bart Wauters A31) was er nog de strijd met Jai Ho (Rene Van Quekelberge J-97) maar uiteindelijk bleef dit trio op het podium.
In Cruiser Rating werden dit jaar meer dan 180 meetbrieven uitgereikt maar in het ONZK was de deelname alleen in CR 1-2 voldoende consistent voor een podium. NRJ Ball (Roland Claeys Elan 400) is een mooie winnaar voor Soulmate ( Frank Van Canneyt Salona 38) en J-Sea (Stan Logghe/Jens Vanhove J-112). In de overige CR klassen waren er onvoldoende deelnemers al verdienen de mooie prestaties van de knap vernieuwde Breeze (Bert Janssen/Philip Trouwen ILC 30) en Saudade (Lennert Verhoeven SJ-320) in de Antwerprace onze aandacht.

Er ligt heel wat werk op de plank om het ONZK in 2022 weer op de kaart te zetten. Op vlak van kalender is het vermijden van overlappende wedstrijden een item, daarnaast is er de potentiële sluiting van de havengeul van Nieuwpoort (1-15 mei 2022) en het verplichte paspoort voor het UK (Oostende-Ramsgate) items om rekening mee te houden. Ook het topevenement EK IRC in Breskens moet zijn plaats in de kalender zien te vinden. Voldoende uitdagingen voor 2022!

Uitslagen Antwerprace 
Indumar ONZK Einduitslag IRC 1-2
Indumar ONZK Einduitslag IRC 3
Indumar ONZK Einduitslag CR 1-2