Vanaf 1 januari 2020 kan gestemd worden op de kandidaten voor de Sailing Awards 2019.
Het aanbod was weer erg divers - ontdek hier de genomineerden van de shortlist

Stemming is gesloten (De stemming liep tot 22 januari 2020 en met 6.000 unieke stemmen mogen we van een groot succes spreken! ) 

Sailors of the Year Woman.
Gewezen wereldkampioene in de Laser Radial Emma Plasschaert schitterde dit jaar in zowel elk topevenement waar ze aan de start stond en wist het test event voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio te winnen. Haar uitdaagster is Marie-Amélie Lenaerts die in het najaar van 2019 als eerste Belgische vrouw finishte in de Mini Transat van La Rochelle over Gran Canaria naar Martinique.

Sailor of the Year Man.
Bij de mannen verraste Simon De Gendt met de wereldtitel in Laser Radial in Japan. Daarnaast is het uitkijken naar het parcours van Jonas Gerckens die kiest voor een campagne richting OS 2024 in de Mixed Double Handed Keelboat. Op het eerste EK in deze categorie wist hij zilver te behalen. De grote challenge blijft om een geschikte partner voor het project te vinden. Ook in de Class 40 werden knappe resultaten gevaren op zijn Volvo Class 40 107. Wannes Van Laer beëindigt het jaar op de 20ste plaats op de ranking van World Sailing maar heeft nog een flinke uitdaging in 2020 om zich voor de derde keer voor de Spelen te kwalificeren. Tot slot nog twee zeilers die zich waagden aan de Mini Transat, een categorie waarin de Belgen al vele jaren trouwe spelers zijn. Dit jaar zijn dat Thibault Raeymakers en Albert Lagneaux die niet aan hun proefstuk toe waren en de moeilijke editie van 2019 knap wisten af te ronden.

Sailor of the Year Belofte.
Bij de optimisten was het de jonge Vic Rossel die erg knappe resultaten bij de benjamins wist te scoren op nationaal en internationaal vlak en op het OBK alle categorieën was hij beste Belg met een vijfde plaats. Daarnaast was hij ook Belgisch Kampioen Benjamins op binnenwater en op zee. Bij de zeer actieve Europe klasse was het Kilian Vermeersch die een serie mooi nationale en internationale resultaten scoorde. Hij haalde brons op Youth European Championship en brons op het Open Belgisch Kampioenschap. De tweevoudige laureate Eline Verstraelen heeft de overstap naar de Laser Radial prima verteerd en werd vice-Europees kampioen bij de Youth in Kalamati (GR) en scoorde een knappe 8ste plaats op de Youth World Championships in Gdynia (POL). Met Tom Lepiece werd dit jaar nog een knap talent in de Laser Radial ontdekt. Naast mooie internationale resultaten bekroonde hij zich ook tot Belgische Kampioen in Oostende.

Sailor of the Year - Team
Omdat zeilen ook een teamsport is werd deze categorie in 2018 in het leven geroepen. In de olympische categorieën kende het duo Isaura Maenhaut en Anouk Geurts dit jaar een pijlsnelle groei op de skiff, 49FX. Wellicht nog niet genoeg voor kwalificatie voor de Spelen van 2020 maar een wissel op de toekomst voor 2024. Voor tweevoudige olympiërs Yannick Lefebvre en Tom Pelsmaekers blijft het de uitdaging om zich te kwalificeren voor de Spelen. Op het olympisch testevent in Enoshima werden ze alvast knap tiende. In de Nacra 15, de klasse van de Youth World Championships, scoort het duo Lucas Claeyssens en Anne Vandenberghe al verschillende jaren op topniveau. In de ranking van het Europese circuit eindigden ze op een knappe tweede plaats en ze namen ook deel aan de Youth World Championships in Gdynia (POL). Bij de kielboten is Tontin Pups van de familie Borghijs een hele bijzondere verschijning op internationale startvelden. De mix van zes youngsters uit optimist, laser 4.7 en Nacra 15 met de ouders Wouter Borghijs en Leen Ronsyn gaat met de sportieve Archambault 35, Tontin, op pad langs nationale en internationale wedstrijden. Met succes en graag gezien op wedstrijden in Cowes, Scheveningen en Ramsgate maar ook in lokale wedstrijden als de Antwerprace. Jeugd in het zeezeilen, dat is de toekomst. De vijfde kandidaat in de deze categorie is de Volvo Sailing Academy die met Jonas Gerckens een team vormde voor de Mixed Offshore Keelboat en zilver behaalde op de eerste EK 2019 en zich klaarstoomt voor eerste officiële WK in 2020.

Surfer of the Year
Bij het surfen heel wat mooie resultaten in heel diverse disciplines. Vooreerst is er de snelste surfer te wereld met Vincent Valkenaers die in de Luderitz Speed Challenge een topsnelheid van meer dan 56 knopen realiseerde en op de 500 meter amper twee honderdsten onder het wereldrecord bleef. De 53,25 knopen of bijna 99 kilometer per uur over een afstand van 500 meter vasthouden vergt kracht, techniek maar vooral erg veel moed op het smalle kanaal daar in Namibië. In het freestyle windsurfen, een uitermate spectaculaire discipline, voeren de Belgen al vele jaren de wereldtop aan. Dit jaar wist Yentl Caers de Europese- en wereldtitel te veroveren. Jonathan Bultynck is een jonge windsurfer die uitblinkt in een aantal disciplines. Hij werd derde op het WK Raceboard voor junioren in Warnemunde maar is tevens Belgisch kampioen in de Bic Techno 293 en zit in het leerproces van het spectaculaire foilende windsurfboards. Wie ook deze weg is ingeslagen is Thomas Broucke die in 2019 nog uitkwam op de olympische RS:X maar nu samen met het Nederlandse team foilend over het water zweeft. Meervoudig kandidaat Cyril Evrard is ook weer genomineerd met vooral knappe prestaties in de Slalom en het Speedsurfen. Zo werd hij Belgisch Kampioen U17 Slalom en kijkt ook hij uit naar een foilende campagne. Dat het windsurfen een lifetime sport is bewijs Patric Roelandts die met zijn 66 jaar terugkijkt op een welgevulde carrière met een palmares dat hij in 2019 aanvulde met de Europese titel bij de veteranen en een bronzen plak op de Wereldkampioenschappen Raceboard in Warnemunde (GER). In België is hij gewoon Belgisch Kampioen alle categorieën!

Sailing Manager of the Year 
Heel wat mensen zetten zich belangeloos in voor de organisatie van de sport. Marie-Blanche Rouchet-Wiame heeft gedurende vele jaren de Franstalige koepel, FFYB, met groot enthousiasme geleid en heeft de fakkel nu doorgegeven. Ze mag terugblikken op heel wat mooie resultaten zowel op vlak van topsport als van breedtewerking. Mady Fobert is nog zo'n topvrouw die zich alle vele jaren inzet voor de werking van de zeilschool van de BRYC maar ook met de Tour de France de Voile waar de dertigste deelname in het vizier komt. De RNSYC in Oostende was ook dit jaar het terrein van talloze wedstrijden in heel diverse klassen. Gaande van Draken, kieljachten en zwaardboten tot catamaran. De club zet sterk in op de organisatie van tal van evenementen en kan daarvoor rekenen op de grote inzet en expertise van Dirk Sledsens en zijn team. Het gaat hierbij om topsport maar ook om de organisatie van recreatieve wedstrijden die erg belangrijk zijn voor de sport. De volgende kandidaat heeft zijn roots bij Twinsclub in Oostende en heeft er al een reusachtige olympische carrière opzitten als meter en wedstrijdorganisator wind- en kitesurfen. Bruno De Wannemaeker gaf de fakkel aan het roer bij BABC, de klasse organisatie surfen, na een tiental jaar door. Deze zomer wordt hij weer afgevaardigd op de Olympische Spelen in Tokio. Een andere Belg zal eveneens een topfunctie bekleden op de volgende Spelen. Jurgen Cluytmans heeft er al een topcarriere opzitten en zal in Tokio als Vice-Chairman van het technisch comité optreden. Zij zien toe op de conformiteit van de boten in elf categorieën en garanderen zo faire spelen.