Wind & Watersport Vlaanderen is van mening dat IEDEREEN op het water moet kunnen, dus willen we graag het golfsurfen bekender maken voor doven en slechthorende, blinde of slechtziende sporters, sporters met het autismespectrumstoornes, sporters met een fysieke beperking, psychisch kwetsbare sporters en sporters met een verstandelijke beperking.
 
WWSV, G-Sport Vlaanderen en Recreas Watersport hebben de handen in elkaar geslagen om samen het G-surfen in Vlaanderen te stimuleren.
G-Sport Vlaanderen vzw is een erkende sportfederatie met een aanbod voor alle sporten en sporters met een beperking; dit op alle niveaus van de sportpiramide, van initiatie tot topsport.
 

Onze aanpak

Afhankelijk van de soort beperking wordt gevarieerd in materiaal (type surfboards, hulpmiddelen, …) en de manier van aanleren. We zorgen dus voor een individuele aanpak op maat wat leidt tot een kwalitatieve en succesvolle eerste kennismaking met de surfsport.
 

Methodiek

Bij het golfsurfen is het de bedoeling om al rechtstaand een golf af te glijden. Bij mensen met een beperking bekijken we dit veel ruimer. Surfen is in de brede zin van het woord ‘met een plank een golf afglijden’. De focus bij het G-golfsurfen ligt dus niet op het rechtstaan maar gewoon op het ‘surfen’ van een golf richting strand, dit binnen de mogelijkheden van elke individuele G-sporter.

Variaties kunnen als volgt zijn: Liggende positite, half liggende positie (Prone positie), op de knieën, op één knie maar zeker ook al rechtstaand.
 

Materiaal

Soms hoeven er helemaal geen aanpassingen gemaakt worden bijvoorbeeld voor blinden en slechtzienden, of zelf mensen met een been- of armprothese. Voor andere sporters is dit dan wel weer noodzakelijk. Zoals eerder vermeld is de aanpak zeer specifiek en vaak uniek voor elke G-sporter.
 
Extra brede planken met handvaten:

De handvaten maken het zowel voor de G-sporter als voor de begeleider een stuk gemakkelijker om de plank vast te houden en dus op de plank te blijven liggen. De begeleiders kunnen makkelijk de plank vasthouden en manipuleren wat het surfen met dit type planken een stuk veiliger maakt. De planken zijn extra breed wat zorgt voor extra stabiliteit.
 

Sfeerbeelden

G-golfsurfdag @Surfers Paradise Knokke (2019)
 

 

Met steun van Sport Vlaanderen

Het laagdrempelige G-sportproject is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van Sport Vlaanderen.