G-Zeilen

Wind & Watersport Vlaanderen is van mening dat IEDEREEN op het water moet kunnen, dus willen we graag het zeilen bekender maken voor doven en slechthorende, blinde of slechtziende sporters, sporters met het autismespectrumstoornes, sporters met een fysieke beperking, psychisch kwetsbare sporters en sporters met een verstandelijke beperking.

WWSV, G-Sport Vlaanderen en Sailability Vlaanderen hebben de handen in elkaar geslagen om samen het G-zeilen en G-surfen in Vlaanderen te stimuleren.
G-Sport Vlaanderen vzw is een erkende sportfederatie met een aanbod voor alle sporten en sporters met een beperking; dit op alle niveaus van de sportpiramide, van initiatie tot topsport. 
Sailability Vlaanderen vzw richt zich specifiek op de zeilsport en wil deze dan ook graag toegankelijk maken, ook voor mensen met een fysieke of mentale beperking.
Unified Sailing vzw brengt mensen met en zonder verstandelijke beperking samen in eenzelfde team. Dit is gebaseerd op een eenvoudig principe: samen trainen en samen sporten is de kortste weg naar vriendschap en begrip.

Ons aanbod

Open zeildagen met mogelijkheid tot maandelijkse trainingen. Specifiek voor het zeilen kan u ook een eerste keer proeven van de zeilsport op één van de open zeildagen die in het voorjaar plaatsvinden. In bijna elke provincie kan je bij een club terecht!

Deze open zeildagen vinden plaats in Mol, Antwerpen, Brugge, Vilvoorde en Schulensmeer (Lummen).

Klik hier om deel te nemen aan een open zeildag
 

Reguliere G-zeiltrainingen: Als u echt de smaak te pakken hebt, kan u bij Sailability inschrijven voor reguliere zeildagen in één van de deelnemende clubs. 

Klik hier om je in te schrijven voor de reguliere zeildagen

 

Disciplines

G-sportspecifieke boten: Hansa 303W

Heb je al wat zeilervaring of wil je alleen leren zeilen, dan biedt dit type boot jou grenzeloos plezier.
Naast jou komt een zeilbegeleider zitten om jou alle knepen van het zeilen te leren. Eens je het zeilen doorhebt, kan je met je vriend(in)/partner gaan zeilen of ook alleen.
Sailability Vlaanderen beschikt over 2 Hansa 303W boten: ´No limits´en ´Spirit´.
De Hansa 303W is een klein bootje geschikt voor elke G-sporter die niet meer dan 100 kg weegt.
 

G-sportspecifieke boten: Trimaran Windrider 17

Deze trimaran van 17 voet is ideaal voor mensen met een fysieke beperking. Achteraan zit de stuurman, vooraan kan er comfortabel gezeten worden in een aangenaam zitje met rugleuning. Plaats genoeg voor de benen.
De stuurman kan alles bedienen (sturen gebeurt met voetpedalen), of naargelang de G-sporter wenst, kan hij de fok of genua bedienen via de schoten.
Geen zeilervaring vereist.
Er kan eveneens op de netten gezeten worden waardoor deze ook een goeie optie voor meerdere types en de boot toegankelijk maakt voor iedereen.
Kortom, plezier verzekerd met deze toch wel sportieve boot!
 

G-sportspecifieke boten: MiniJi

MiniJi's zijn stabiele eenmansboten. Net zoals bij de Hansa zeilboten zit de zeiler in de vaarrichting. De zeiler hoeft zich dus niet te verplaatsen tijdens het zeilen. Hierdoor lenen miniJi's zich perfect voor mensen met een fysieke beperking. Enige zeilervaring is toch nodig omdat de G-zeiler volledig autonoom zeilt.
 

Meermansboten: Caravelle, Efsix, First 31

Zit je graag in een stabiele grote boot?
Streef jij de gedachte na van "hoe meer zielen, hoe meer vreugd" dan kies jij best om te zeilen met een meermansboot. Je gaat samen met meerdere personen aan boord en met de wind in de zeilen zal je met z'n allen het water trachten te trotseren.
Hier beleef je veel zeilplezier door het meezeilen zelf. Indien gewenst kan je bijvoorbeeld het voorzeil (de fok) mee helpen bedienen maar dit is zeker geen must!

Subsidies G-Sportwerking

 
Ben je op zoek naar financiële ondersteuning voor jouw G-werking? Zowel als startende G-werking en als club die reeds enkele jaren bestaat, kan je aanspraak maken op een subsidie. Ook voor jouw laagdrempelig evenement of bovenlokale werking kan je financiële steun ontvangen. Ontdek hier op welke subsidiekanalen je beroep kan doen met jouw organisatie.

Klik hier voor extra info
 

Met steun van Sport Vlaanderen

Het laagdrempelige G-sportproject is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van Sport Vlaanderen.