Ik kan al kitesurfen! 

Waar, wanneer, en wat heb ik nodig? Het antwoord weten op deze 3 puntjes zorg ervoor dat je als kitesurfer 100% in orde bent. Naast het wettelijk nodige zijn er ook heel wat vaardigheden en gedragsregels die zorgen voor veilig kitesurfen voor iedereen. Deze zijn samengevat in het Charter Kitesurfen 2022, een document dat surfclubs ter ondertekening kunnen aanbieden bij aanmelden of lidmaatschap.

Kitesafe folder & Be traceable sticker

Specifiek rond Kitesurfen bouwt Wind & Watersport Vlaanderen samen met de clubs en de overheid aan een ‘Kitesafe’ beleid dat garant staat voor kwaliteit. Kitesurfen is een uitdagende surfdiscipline, die mits de juiste begeleiding en binnen een passend wettelijk kader perfect veilig kan aangeleerd worden en levenslang beoefend. Als instrumenten zijn de nieuwe handige uitklapbare Kitesafe folder ideale tools om zowel beginners, ervaren kitesurfers en alle andere strandgebruikers vertrouwd te maken met de richtlijnen en tips rond kitesurfen. De folder bevat de belangrijkste elementen uit dit charter (in de 3 landstalen) en tevens een overzicht van alle door WWSV erkende kitesurfscholen.

Plank kwijt? BE-TRACEABLE sticker to the rescue

Het is niet ongewoon dat een kitesurfer zijn surfboard op zee tijdelijk verliest. Meestal is dit wanneer (beginnende) kitesurfers van hun surfboard of plank worden getrokken na een maneuver, een spoeling in de golven of een sprong. De sporter komt zo goed als altijd, voortgetrokken door de vlieger, veilig terug bij het verloren surfboard. Soms is hun plank door stroming en wind meegenomen en spoelt deze aan wat verder aan de waterlijn. Veel wordt deze door de kitesurfers daar gerecupereerd, maar soms ook door andere strandgasten.

Veel interventies werden de voorbije jaren opgestart na oproepen van badgasten die een kiteplank vonden aan de waterlijn. Het niet kunnen identificeren van de eigenaar en het vermoeden dat de sporter zich in nood nog op zee bevond was het signaal voor de reddingsdiensten om een zoekactie te starten. In veel gevallen had het kunnen contacteren van de eigenaar of zijn surfclub een zoekactie, en de inzet van alle reddingsmiddelen, kunnen voorkomen.

Naar het Nederlands model heeft WWSV, samen met het MRCC, hiervoor de BE-TRACEABLE sticker ontworpen. Op deze sticker kan waterproof de gegevens van de eigenaar en de naam van zijn surfclub genoteerd worden. Vanaf deze zomer kan elke kitesurfer deze sticker afhalen in de beachclubs, en deze kleven op hun surf- of kitesurfplank.

Waar mag je kitesurfen?

Kitesurfen is toegelaten in de insteekzone en in de zeezone, dit tot maximaal 2 zeemijl in zee. Een overzicht van alle insteekzones kan je hier vinden, bij de meeste van deze insteekzones is er een bij WWSV aangesloten surfclub. Het is verboden te kitesurfen in de zwemzone en de daaraan grenzende bufferzone en veiligheidszone. Een overzicht van de verschillende zones is te vinden op de website van de federale overheidsdienst mobiliteit.

Wanneer mag je kitesurfen?

De oude 7Bft-regel is afgeschaft in het nieuwe KB Brandingsporten. Informeer je bij de lokale surfclub of bij mede-kitesurfers als je twijfeld of de condities geschikt zijn voor je surfniveau en materiaal. Tussen zonsondergang en zonsopgang is het verboden te kitesurfen.

Welke uitrusting is verplicht?

Uit het KB Brandingsporten:

  • Insteekzone: isothermisch pak
  • Kustzone en zeezone: isothermisch pak + zwem-,reddings- of impactvest + middel om noodsignaal uit te sturen uit de "Niet-exhaustieve lijst van aangepaste middelen voor het versturen van noodsignalen voor de beoefenaars van brandingsporten en in de kustzone buiten de insteekzone en in de zeezone".

Eén van de volgende middelen uit de "Niet-exhaustieve lijst van aangepaste middelen" is voldoende:

  • Pyrotechnische middelen (rood of oranje), 2 stuks
  • Waterdicht verpakt GSM
  • VHF-toestel
  • Personal Locator Beacon (PLB) (met ingebouwde GPS en gebruik maken van de 406 MHz frequentie voor het zenden van noodoproep en 121.5 MGz voor het begeleiden van de hulpdiensten)
  • AIS Sart

Lid van een surfclub, dag-lidmaatschap, of geen lid?

De beachclubs verwelkomen zowel hun vaste leden als WWSV leden uit de nabije clubs. Ook kitesurfers aangesloten bij binnenlandse clubs zijn welkom, maar het is wel de bedoeling dat je lid bent op de club waar je het meest sport, en waar je gebruik maakt van de douches, kleedkamers en andere diensten. De kitesafe Talis is het bewijs van verzekering. 

Ook niet-leden bezoekers aan de beachclubs zijn welkom. De clubs hebben samen met de federatie afgesproken dat er een dag lidmaatschap kan aangeboden worden aan kitesurf-bezoekers, ze adviseren hiervoor een prijs van €20 per dag. Hiermee zijn de bezoekers verzekerd zowel naar eigen lichamelijke ongevallen als schade aan anderen, en genieten ze van de club bewaking en redding, en kunnen ze rekenen op heel wat club-diensten zoals douches, gebruik compressor en water.

Het advies vanuit de beachclubs en federatie is dat niet-leden (dagleden of jaarleden) bij het bergen van hun sportmateriaal bij redding een vergoeding van €125 betalen per gestart uur. Redden van personen blijft altijd kosteloos.

Lees hier de Kitesafe afspraken gemaakt onder de beachclubs en WWSV