Zeiljachten

De weidse blik op open water, daar gaan de zeezeilers voor. Er zijn vele benamingen gangbaar voor dit type boten gaande van scherpe jachten, kielboten maar wij kiezen voor zeiljachten. Het gaat om boten vanaf ongeveer 6 meter. Onze kust heeft vier grote kustjachthavens en een tiental jachthavenclubs maar ook op binnenwateren en op rivieren vinden we kieljachten terug. 
Zeezeilen kent vele gezichten, van het rustig cruisen met de familie en vrienden tot het racen in nationale en internationale wateren.
De federatie ondersteunt de werking van het wedstrijdzeilen met twee systemen van handicap : het Cruiser Rating en het IRC (International Rating Certificate) maar ook in lokale clubwedstrijden kan je meedingen. 
Maar zeezeilen is natuurlijk vooral genieten op open water. Verschillende zeezeilscholen bieden kwalitatieve opleidingen aan, gaande van kustvaart naar yachtman, van marifoon tot GMDSS, en van havenmanoevres tot tochtplanning.
Met het zeezeilen gaat een prachtige nieuwe wereld open voor de zeiler. In eigen land liggen honderden kieljachten maar ook in het buitenland hebben tal van Belgen een zeiljacht aan het ponton. Om aan zeezeilen te kunnen doen moet je zeker geen eigenaar van een boot zijn. Tal van eigenaars zijn op zoek naar een toffe bemanning. Weet dat voor sommige wedstrijdjachten tot 10 gemotiveerde crewleden nodig zijn. Een wereld om te ontdekken. Wie het graag super sportief heeft moet eens kijken naar de sportkieljachten. 

Neem een kijkje bij onze clubs om te zien waar je terecht kan.

Overzicht clubs

Nog geen ervaring - maar wil je graag proeven van het zeilen?
Klik hier verder naar ons IKwatersport initiatief!

IK wil leren zeilen                            Ik wil lesgeven/trainer worden


>> Bekijk hier de sportieve reglementen van het zeilen en surfen (World Sailing)