Oostende - Ramsgate 30 mei 2019 

Tijdens het hemelvaartsweekend staat de voorjaarsklassieker Oostende Ramsgate en terug voor zeegaande zeiljachten op de agenda. Een klassieker die dit jaar één en ander bijgeschroefd ziet om beter aan de wensen van de zeilers tegemoet te komen. Nieuw dit jaar is dat zowel heenrace naar Ramsgate als de terugrace naar Oostende meetelt voor de eindrangschikking van het ONZK 2019 telt.
Elk jacht dat deelneemt aan 5 van de 12 racing days wordt opgenomen in het eindklassement. Dit biedt u extra flexibiliteit. Uiteraard wordt deelnemen beloond: de 7 beste resultaten tellen. De organiserende clubs houden de inschrijfgelden laag en proberen een toffe sfeer te creëren op de wal en goede en leuke wedstrijden op het water. 
 
Ook nieuw dit jaar is dat elk jacht kostenloos een tracker meekrijgt. Dit verhoogt de veiligheid en laat het thuisfront toe de wedstrijd mee volgen. 
De firma GEOTRACER, specialisten in IT-oplossingen voor track & trace, fleet management, gps-technologie en anti-diefstalsystemen, steunt Wind en Watersport Vlaanderen en het ONZK door voor iedere boot een unit te voorzien om zijn positie en afgelegde weg te volgen via een PC of via de App van Geo Fleet. U kan deze App simpelweg gratis bekomen door hier de QR code te scannen of te surfen naar geofleet en aan te melden met Login “ramsgate@boatrace en password “ramsgate001”
Deze race is echt voor iedereen toegankelijk, zowel voor de beginnende zeiler met een eerste bootje als voor de doorwinterde wedstrijdzeiler met een racemachine. Een CR meetbrief heeft u al voor € 20.
De organisatie wenst ook de instroom van jongeren in het zeezeilen te bevorderen en kent daarom in de IRC klasse 20kg extra bemanningsgewicht toe voor elke persoon aan boord geboren in 2001 of later.
Deze wedstrijd vergt uitrusting volgens Offshore Special Regulations Categorie 3 met reddingvlot en tevens een EPIRB of minstens één PLB (op 406MHz). Wie niet over het verplichte redddingvlot beschikt kan er een huren voor het week-end via Nemad Oostende, Soete Technical Services en Survitec voor een redelijke prijs. Ook dit jaar is er weerom een prachtige hoofdprijs die op de prijsuitreiking wordt verloot! Be there!  
Het programma:
a) Woensdag 29 mei:
Het clubrestaurant is geopend tot middernacht, Reuzebrochette (gemengd) 350g, salade mixed, choronsaus en verse frietjes of Fish & Chips met verse tartaarsaus (kabeljauwfilet in beignetdeeg) à € 22 p / p, alleen op reservering bij rnsyc.clubhouse @ gmail.com vóór 8 mei 12:00 uur
De weersvoorspelling wordt geanalyseerd en verklaard door meteoroloog Fritz Buyl om 22:30 uur lokale tijd. (GMT + 2).
b) Donderdag 30 mei:
Sailors briefing en gratis ontbijt (croissants en andere ontbijtkoeken, koffie, thee en sinaasappelsap) in het RNSYC clubhuis om 6.30 uur lokale tijd. (GMT + 2)
Racen: het eerste waarschuwingssignaal voor de race Oostende-Ramsgate op donderdag 30 mei zal worden gegeven om 07.55 uur lokale tijd (GMT +2).
c) Vrijdag 31 mei:
Mogelijkheid tot English breakfast in de Temple Yacht club van 8 tot 11 am aan € 10 p/p.
Racen: het eerste waarschuwingssignaal van de Euro-regatta (lokale race “round the cans”) wordt om 13.25 uur lokale tijd (GMT + 1) gegeven. Meer info op www.rtyc.be
Prijsuitreiking van zowel de Euro-regatta als de race Oostende Ramsgate om 18.30 uur lokale tijd (GMT + 1) in de bar van de RTYC
d) Zaterdag 1 juni:
Racen: het eerste waarschuwingssignaal van de race Ramsgate-Oostende (finishlijn zal zijn op de boei Middelkerkebank S, 4 NM ten noorden van Nieuwpoort) zal worden aangekondigd op het officiële raceboard in Ramsgate vóór de prijsuitreiking op vrijdag.
20:00 uur lokale tijd (GMT + 2): prijsuitreiking: ons befaamd Noordzeebuffet (warm en koud aan € 30, - p / p te reserveren bij registratie op woensdag) met al het lekkers uit de zee, vergezeld van home-made gemaakte salades, groenten, sauzen en brood.
22:30 uur lokale tijd (GMT + 2): prijsuitreiking van de race Ramsgate-Oostende en verloting van een nieuwe Spinnaker- op maat gesneden voor uw jacht (zie Notice of Race §14 Prijzen).
 
U wenst dit zeilfestijn toch niet te missen?
Tot in Oostende!

Verslag eerste wedstrijd ONZK 2019 

De eerste twee races van dit Noordzeekampioenschap zouden dit weekend gevaren worden voor IRC en CR gemeten zeiljachten: de Challenge Albert Jonnart en de Challenge Vande Velde. Maar de zware noordenwind, de hevige golfslag en de lage lucht- en watertemperatuur dwongen de organisatoren van de plaatselijke Watersportkring van de Luchtmacht (WSKLUM) en de Koninklijke Yacht Club Nieuwpoort (KYCN) watersportverenigingen tot voorzichtigheid. Zaterdag werd de ‘Jonnart’ afgeblazen.
 
Haalbare zeilwind tot de bui over kwam
 
Vandaag was er voldoende tijd voor minimaal één reeks door de profiteren van het lage tij, waardoor de wind iets af was genomen. 16 Van de meer dan twintig verwachte boten gingen de nog steeds onstuimige zee op. Doorgebruik te maken van de bestaande betonning slaagde de organisatie er toch in een “up en down’ parcours te evenaren. (Een baan in de wind en een baan recht met de wind mee).Jan Gabriel van de Ragazza (IRC1): “We hobbelden vlot tegen de wind en de golven in met twintig knopen wind. Door de juiste keuzes en de snelle maneuvers lagen we redelijk snel aan de kop. Op het eind van het aan de windse rak kregen we een bui over ons heen. Bij ons ging de windmeter naar 30 knopen, sommige anderen hebben 35 knopen gezien. Heel wat van de CR gemeten boten hebben de race moeten verlaten. En jammer genoeg is de mast op de Tazz naar beneden gekomen is. De onfortuinlijke boot is met de gebroken mast, die nog maar pas vervangen werd, snel en veilig naar de haven gebracht.”
 
Voorzichtig begin van het kampioenschap, maar toch ambitieus
 
Jan Gabriel, niet alleen winnaar van de dag in de IRC 1 categorie, maar ook nog ondervoorzitter van het Open Noordzee Kampioenschap, is dubbel over deze eerste manche. Gabriel: “We hebben zeer goed gevaren en zijn er in geslaagd om de over all winnaar van vorig jaar: het team Lefebvre op de Manta Sailing voor te blijven. Dus zegt de schipper in mij: well done. Maar de ondervoorzitter kijkt naar de weersomstandigheden die deze eerste manche wel zwaar belastten. Mensen nemen deel aan een zeilwedstrijd op basis van het weerbericht en dit zat echt niet mee. Het is het begin van het zeilseizoen, niemand neemt graag risico’s.”Ook bij de kleinere jachten uit de IRC 3 categorie wist het team Zarafa van Iwan Vermeirsch het in 2018 alles dominerend team Picsou van Alain Rousseau voor te blijven.
 
Het is de ambitie van het ONZK om een veel groter veld van zeilers aan te trekken. Dit Nieuwpoort Sailing Weekend werd speciaal vervroegd om de deelname aan wedstrijden in het weekend van de verkiezingen niet te belasten. Er wordt bij het uitleggen van de wedstrijdbanen ook rekening gehouden voor de kleinere en tragere boten. Ze volgen een wat korter parcours zodat de vloot meer gegroepeerd blijft bij de finish.

Resultaten in bijlage
fotografie Batur : http://www.batur.be/
 
OVER OPEN NOORDZEE KAMPIOENSCHAP 
Het Open Noordzee Kampioenschap is een samengestelde reeks van 13 zeilwedstrijden op zee voor kajuitjachten met de CR en de IRC meetformule. 12 races worden op de Noordzee gevaren, 1 op de Beneden Zeeschelde. De watersportverenigingen van Nieuwpoort, Oostende, Zeebrugge en Antwerpen, plus Ramsgate (UK), Breskens en Terneuzen (Nederland) ontvangen de races afwisselend. De organisatie is in handen van het Open Noordzee Kampioenschap, powered by Wind en Watersport Vlaanderen. 
 
In 2018 namen 86 kajuitzeiljachten aan het kampioenschap deel. 
 
De volgende manche van het ONZK is de Dover Strait race – Oostende - Ramsgate (UK) met start op donderdag 30 mei. Zaterdag 1 juni start de Dover Strait - Ramsgate – Oostende. Het gaat druk worden in de RNSYC jachthaven in het Montgomerydok.

Meer over het Open Noordzee Kampioenschap: https://www.wwsv.be/nl/disciplines/zeiljachten/onzk  
Volg de ONZK actualiteit op Facebook: www.facebook.com/opennoordzeekampioenschap/
www.shiptoshore.be

Presentatie CR 
Presentatie ONZK 

Ontdek hier de General Sailing Instructions 2019. 
Op de definitieve GSI 2019 

Meld je hier aan voor je wedstrijden van het seizoen 2019 en geniet van de mooie voorwaarden

Wie heeft zich al aangemeld? Ontdek de lijst met voorinschrijvingen!

Eindstand ONZK 2018 na vijf wedstrijden 

Voorstel internationale kalender zeiljachten 2019 in PDF

Notice of Race Nieuwpoort Channel Race 2019 Online 

Nieuws 

Lees hier het verslag IRC Congres en de nieuwe aanpassingen richting 2018 hier.

Lees hier het verslag van de IRC vergadering van 6 oktober 2018

Kalender 2019 online 
 

Rating

LINKS NAAR MEETINSTANTIES
IRC Meetbrieven     
CR Meetbrieven 
Internationale instanties (FR)
Internationale instanties (GBR) 

TOELICHTING MEETSYSTEMEN
Wind en Watersport Vlaanderen zet actief in op de begeleiding van wedstrijdzeilers met zeiljachten. Internationaal is er de link naar de beheerder van IRC via Frankrijk (UNCL). WWSV is sedert 2008 de exclusieve partner voor België. Dit betekent dat Belgische zeiljachten hun meetbrief via WWSV dienen aan te vragen. Het beheer en adminstratie gebeurt door een medewerker van de federatie. De informatie wordt zowel in beide landstalen aangeboden evenals de begeleiding naar de aanvraag. 

Om de drempel naar het wedstrijdzeilen ter verlagen biedt CR een eenvoudige en democratische formule die bovendien vrij populair is. Jaarlijks worden tussen 250 en 300 CR meetbrieven uitgereikt. Deze dienen jaarlijks vernieuwd te worden. 
Meer gevorderde wedstrijdzeilers die ook al eens naar het buitenland kijken kunnen kiezen voor een IRC meetbrief. Een vrij eenvoudig systeem dat met veel meer parameters rekening houdt. 

 

Partners

 
 
 
   

 

Contact

Secretariaat ONZK:
Luc Geirnaert
luc@wwsv.be